De stokerij in Varik

Wat een locatie!

Van welke richting je ook komt aangereden, onze stokerij doet je geheid uit de auto of van de fiets stappen. De monumentale gebouwen, waarin zich de stookketel, de houten vaten, het proeflokaal en de winkel bevinden, liggen genoeglijk tegen elkaar en de Waaldijk aan. Sinds mensenheugenis trekken ze zich weinig aan van de wandelaars en fietsers die voor de deur het pontje nemen. Het geroezemoes, afkomstig van het terras van buurman Het Veerhuis, deert hen evenmin. Integendeel, ze weten dat menigeen de verleiding niet kan weerstaan om neer te vleien onder de oude kastanjeboom, onderaan de dijk, om op het lommerrijke erf van de stokerij van een glas Eau de Vie te genieten, gemaakt van Betuws fruit.

Op de achtergrond geeft de klok van de naastgelegen Dikke Toren – al eeuwen een herkenningspunt voor de schippers op de Waal – de hele en halve uren aan, die, net als het rivierwater, rustig voorbij glijden.

Vanonder de kastanjeboom zie je links het oude brandweerhuisje van Varik liggen, dat momenteel het hart van de stokerij vormt. Hier bevindt zich namelijk de stookketel waarin het vergiste fruit tot de edelste Eaux de Vie gestookt wordt. Om het hoekje tref je de kelder aan waar een aantal van onze Eaux de Vie geduldig liggen te rijpen op eikenhouten vaten. Naast de stokerij zie je ten slotte het proeflokaal liggen, dat ooit dienstdeed als basisschool. Op de muren van de stokerijgebouwen zie je her en der dat schoolkinderen meer dan honderd jaar geleden soms hun naam in de bakstenen kerfden.

Op het erf en in de monumentale gebouwen wordt hard gewerkt. Het rijpe Betuwse fruit wordt na levering eerst vergist. Nadat de gisten hun werk hebben gedaan, stoken we op ambachtelijke wijze onze zuivere Eaux de Vie. Dit doen we in twee stookrondes: de ruwstook en de fijnstook. Vooral bij dit tweede distillatieproces komt het vakmanschap en de ervaring van de stokers om de hoek kijken. Onze koperen ketel is handgeslagen door het gerenommeerde familiebedrijf Müller in het Zwarte Woud. Een aantal van onze Eaux de Vie rijpt vervolgens enkele jaren op eikenhouten vaten, de rest rust enige tijd in glazen dame-jeannes.

Al dit moois kan geproefd worden onder de kastanjeboom of, bij slecht weer binnen, in het proeflokaal. Daar bevindt zich tevens ons winkeltje, voor wie ook thuis wil genieten.