Over ons

Over ons

Bas Lubberhuizen, naast stoker ook uitgever en cafébaas, en Henk Raaff, behalve stoker ook filmer en schrijver, publiceerden zo’n 15 jaar geleden ‘Het volkomen stookboek’. De vrienden droomden er daarna lang van om ooit een eigen stokerij te beginnen. Na vele studiebezoeken aan buitenlandse destilleerderijen importeerden de heren een unieke hoogwaardige handgeslagen koperen destilleerketel uit een Zuid-Duits wijngebied.

Thans destilleren L & R het beste vers geplukte fruit uit de Betuwe tot Eaux de Vie van de allerpuurste kwaliteit. In tegenstelling tot fabrieksprocessen, waarbij industriële alcohol, gemengd met essences als alcoholische drank op de markt wordt gebracht, stoken L & R volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam.
Het gestookte destillaat komt glashelder uit de ketel en wordt opgeslagen in damejans, mandflessen van 20-25 liter. Deze mandflessen gaan voor tenminste 3 maanden tot soms jaren naar de rijpingszolder waar de drank tot rust kan komen en zijn volle bouquet ontwikkelt. Sommige destillaten winnen bij lagering op eikenhouten vaten uit de Limousin.
Door dit rijpingsproces, verstrijkt tussen fruitpluk en bottelen minstens een jaar. Vergisten, stoken en rijpen zijn organische en ambachtelijke processen.
Ze verlopen volgens duidelijke, maar oneindig gecompliceerde natuurwetten en zijn niet te versnellen of te beïnvloeden. Door dit natuurlijke proces kan de smaak van jaar tot jaar verschillen en toont L & R per oplage een eigen smaakpallet.

De Eaux de Vie bevatten geen smaaktoevoegingen of essences, zuiverder en duurzamer
wordt in Nederland nergens gestookt.