Kweepeer

Kweepeer

Kweepeer is een harde, onbewerkt niet te eten vrucht, die van oorsprong uit Turkije komt. De boom bloeit kort maar hevig en levert doorgaans vele kilo’s vruchten op. Eenmaal geoogst dienen de kweeperen zorgvuldig gewassen te worden om zo het donzige vachtje te verwijderen. Door de hardheid en het lage suikergehalte in het vruchtvlees, vereist het vergisten en distilleren van kweeperen bovendien extra vakmanschap. Maar is de vruchtenpulp eenmaal uitgegist en in onze koperen stookketel geschept, dan geven de vruchten zich gewonnen: het resultaat is een zeldzaam distillaat voor de fijnproever met rijpe aroma’s van bloemen en honing. De afdronk is eindeloos. In een flesje (35 cl) gaat zo’n acht kilo fruit. Een edel distillaat waar we trots op zijn. Temeer daar onze eau de vie van kweepeer meermaals in de prijzen is gevallen tijdens Destillata®. In 2009 werd hij zelfs bekroond tot ‘Edelbrand des Jahres’.

Heerlijk bij klassieke kazen als (Texelse) schapenkaas, Salers uit de Auvergne en Comté uit de Jura.

0,35 ltr – 42% vol.