Jenever

The making of…

• Varickse Echte (moutwijn)
• Varickse Jonge (jenever)
• Varickse Oude (jenever)

Varickse Echte is een ongelagerd distillaat, gemaakt van 100% moutwijn. De gerst is speciaal voor ons gemout door Vloermouterij Masterveld en gemalen door korenmolen ‘Op Hoop van Beter’ in Ingen. Als een van de weinige Nederlandse stokerijen vergisten en distilleren wij de gemoute gerst vervolgens zelf. Het resultaat is een ‘ongelagerde single malt whisky’ en heeft veel weg van Duitse Edelkorn. Het karakter is granig, met aroma’s van versgebakken brood. (0,5l – 40% vol.)

Naast bovengenoemde moutwijn maken wij ook twee jenevers;

Varickse Jonge is onze jonge jenever. Van pure graanalcohol, jeneverbessen, korianderzaad en verse citroenschil stoken we een esprit, waaraan 10% moutwijn wordt toegevoegd. Heerlijk om van te nippen, met al dan niet een pilsje ernaast. (0,5l – 35% vol.)

Varickse Oude is een houtgelagerd graandistillaat, gemaakt van 100% moutwijn. De toevoeging van een scheutje esprit van jeneverbessen, korianderzaad en verse citroenschil en de rijping op eikenhouten vaten, maken Varickse Oude tot een jenever zoals jenever ooit bedoeld was. (0,5l – 40% vol.) Let op, de Varickse Oude is voorjaar 2022 leverbaar!

Vloermouterij Masterveld
Korenmolen ‘Op Hoop van Beter’

Etiketten

Heel bijzonder aan deze nieuwe jenevers zijn de etiketten. Op elk etiket staat een detail uit een schilderij of litho van een Varikse schilder. Hierop is steeds De Dikke Toren van Varik te zien, die vlak naast Stokerij Lubberhuizen staat.


Op de Varickse Oude staat een litho van Willem den Ouden.
Op de Varickse Echte een aquarel van Alex Olzheim.
Op de Varickse Jonge een schilderij van Dik Kusters.