Over Eau de vie

Over Eau de vie

Eau-de-vie, meervoud eaux-de-vie, is de verzamelnaam voor alle van vergiste en/of gemacereerde vruchten en kruiden gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage tussen de 35 en 45 volumeprocent.

Het mag merkwaardig lijken maar het is niet de alcohol als zodanig die ons  interesseert. Alcohol is de volmaakte drager – geest – van de talloze etherische stoffen die de smaak en geur van fruit bepalen en die voor ons van belang zijn.
Fruit bevat in wisselende samenstellingen minstens vierhonderd verschillende   smaak- en geurstoffen. Voor de destillateur  is het de grootste uitdaging om die etherische oliën en andere smaak- en geurcomponenten over te halen en in de alcohol te bewaren. Dat is het grote verschil met de kunstmatig smaakgegeven alcohol die het grootste deel van de drankenmarkt uitmaakt.

Alleen  fruit- en druivensuikers lenen zich voor de ambachtelijke vervaardiging van eau-de-vie van fruit. In Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije maken nog duizenden kleine stokers eaux-de-vie. Voorbeelden zijn
eaux-de-vie de fruit,  van talloze fruitsoorten, vooral gestookt in de Elzas, Zuid Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en op de Balkan, zoals:
Poire Williams, Williams Birnen van Williams peren
Cerise en Kirschwasser van diverse kersenrassen
Johannesbaeren, Cassis, van zwarte bessen
Poire, Birnenbrand uit diverse perenrassen
Pomme, Apfelbrand, uit diverse, vaak gemengde, appelrassen
Prune, Mirabelle, Pflaumenwasser, Slivovits, van diverse pruimenrassen, al dan niet gemengd, in vrijwel alle zuid-europese fruitgebieden.

Ander fruit dat vergist en gedestilleerd wordt zijn abrikozen, perziken, kweeperen  n sommige wortelen zoals die van de gentiaan en de aardpeer (Topinambur) en verder Obstler, Obstbrand, Palinka etc van gemengd fruit.
Maar ook Calvados, genoemd naar de landstreek in Bretagne en gestookt van appelen en peren, is een eau-de-vie , evenals Cognac – dubbel gestookt – en haar enkel gestookte zuster Armagnac, gestookt van vergiste druivensap – wijn.
Dat geldt ook voor Marc zoals Marc de Champagne, Marc de Bourgogne etc., gestookt uit de uitgeperste druiven van die streken, en voor de Italiaanse Grappa.

Maceraten
Naast de echte eaux-de-vie de fruit zijn er nog een aantal destillaten die eigenlijk een maceraat zijn, dat wil zeggen een op alcohol afgetrokken fruit of kruidenmengsel dat opnieuw overgehaald – gedestilleerd – wordt. Dergelijke maceraten worden in het Duits Geist genoemd.
Daarvoor wordt eerste klasse consumptie alcohol – Duits Monopol alcohol – gebruikt.
Sommige fruitsoorten, vooral bessen en vrijwel alle kruiden bevatten nauwelijks suiker, zodat er niet veel te vergisten valt. Maar de smaak kan toch zeer interessant zijn.
Van het fruit zijn bekende voorbeelden frambozen, bramen, bos- en zwarte bessen.

Andere bessen die vrijwel geen suiker bevatten maar een buitengewoon smakelijke eau-de-vie macerée opleveren zijn bij voorbeeld hulsbessen – eau-de-vie de baies de houx -, lijster- , vlier- en elsbessen, rozenbottels, en in sommige gevallen ook jeneverbessen. De variatie is vrijwel onbeperkt.

> Onze Klassiekers            > Onze Exclusiviteiten