
In samenwerking met Mobipers gaan we dit jaar starten met een workshop waarbij je van je eigen fruit zelf een overheerlijke Eau de Vie gaat stoken.
Bij Mobipers kun je eigen appelen en peren laten persen tot pakken sap, maar daarnaast kun je er nu ook voor kiezen om een deel daarvan bij de Stokerij te gaan destilleren.
In seizoen 2025 gaan we een workshops van maximaal 8 deelnemers (vol is vol) organiseren. Iedere deelnemer brengt 50 kg appelen (of peren, maar voorkeur gaat naar appelen) in.
Op 11 oktober 2025 om 14.00 uur kan het fruit bij de stokerij worden aangeleverd en start het eerste deel van de workshop; het hakselen en op gist zetten van het fruit. Na ca 4 a 5 weken zijn de vaten met fruit uitgegist en beginnen we met het 2e deel van de workshop; het destilleren van de alcohol uit het fruitmengsel. Dit zal plaatsvinden op 22 november 2025.
De uiteindelijke Eau de Vie kan na minimaal 3 maanden rijping worden gebotteld en worden opgehaald bij de stokerij.
De opbrengst van de destillatie wordt evenredig verdeeld over de deelnemers na het op drinksterkte brengen (42%). Verwacht kan worden dat er minimaal 10 flesjes 0,35 liter pp kunnen worden meegenomen.
Op de flessen kan zelf een eigen etiket worden aangebracht (wij kunnen evt helpen met ontwerp en/of productie daarvan).
Indien gewenst kan er ook voor worden gekozen om het eigen deel in een zelf aan te schaffen houten vaatje te laten rijpen.
Feiten op een rijtje:
- per workshop min/max 8 deelnemers
- 50 kg appelen (of peren) aanleveren
- 2 workshop-momenten: fruit op gist en fruit destilleren.
- bij de workshop ‘destilleren’ is een rondleiding en proeverij van de diverse Eaux de Vie van onze stokerij inbegrepen.
- kosten € 250,- pp
- aanmelden of informatie via mail naar info@stokerijlubberhuizen onder vermelding van ‘Workshop Eau de Vie maken’
Data:
• 11 oktober 2025
14.00 uur ontvangst met koffie/thee, appels leveren, hakselen en op gist zetten met uitleg, vervolgens kleine proeverij
• 22 november 2025
11.00 uur ontvangst met koffie/thee, fruit mengsel stoken met uitleg over het destilleren
12.30 uur lunch
13.30 uur rondleiding en proeverij door Thijs Akkerman, eventueel de naastgelegen Dikke Toren van Varik beklimmen
Kosten € 250,00 pp.
Incl lunch, rondleiding, proeverij, ‘het volkomen stookboek’ en minimaal 10 flesjes ‘eigen’ Eau de Vie.
Vooraf te voldoen
